Ostatní kola

CrMo Kolos – Shimano SLX

Občas chce někdo vlastně obyčejné, jednoduché a přesto kvalitní kolo. Člověk by řekl, že takových kol v ceně do 30.000,- je spousta a vybrat si musí každý, ale není to tak úplně pravda.

Shimano, BBB, Kolos

Při prvním oslovení bylo zřejmé, že z běžné nabídky vybrat úplně nejde a navíc bylo potřeba celý koncept kola trochu doladit. Hned z kraje bych uvedl, že původní představa byla verze s jednopřevodníkem. Říkám to téměř každému a opět se to potvrdilo, jednopřevodník není pro každého a je potřeba toto velmi dobře promyslet.

Shimano SLX / XT 2×11

Další požadavky na pevnou vidlici, ráfkové brzdy a jednoduchý design dávaly smysl. Ne každý chce křičet do světa, že má super stroj, ale přesto chce mít spolehlivé a kvalitní kolo.

Na nábojích se u sériových kol často šetří…

Abych si nepřipisoval moc zásluh, tak v podstatě veškeré osazení si zákazník vybral sám a nutno říci, že věděl o čem je řeč, jelikož krom jednopřevodníku nebylo moc co kritizovat a rozporovat.

CrMo ocelový rám Kolos

Základem zde byl CrMo ocelový nenalakovaný rám s vidlicí od firmy Kolos. Vzhledem k tomu, že zákazník chtěl vlastní design a ocelový rám, byla toto velmi dobrá varianta.

Rám po lakování

Lakování zařídil prodejce rámu a vidlice, já mezitím obstaral sadu a zákazník dodal ráfky, pláště, sedlo, pedály. Toho času Covid zapříčinil vyprázdnění skladů a tak jsem do původní kalkulace musel místo SLX přehazovačky vměstnat XT, jelikož nic jiného nešlokoupit.

Po lakování bylo nutné zafrézovat dosedací plochy středového…
… a hlavového složení…

Řadící komponenty jsme tedy vybrali SLX – 38/28 na klikách a 11-42 na kazetě. Zbytek sady doplnila trekingová varianta Shimano Deore, tedy náboje, brzdové čelisti, brzdové páky. Je dobré si čas od času připomenout, že i ráfkové brzdy se stále dělají v super kvalitě, jelikož ráfkové brzdy třeba na dětských kolech… no škoda mluvit…

Brzdové čelisti Shimano Deore

To samé platí o ráfcích, i taková značka jako je DT Swiss stále nabízí kvalitní trekingové ráfky pro V-brake. Tyto zákazník nechal osadit neméně kvalitními a také extra odolnými plášti Schwalbe Marathon Plus Tour a zaplést špicemi Sapim Leader.

Komponenty na zapletení kol

Kokpit kola dostala na starosti značka BBB (sedlovka, řídítka, představec, rohy) a od téže značky jsou na kole také blatníky. Nosič naopak od českého výrobce Sport Arsenal. Za zmínku jistě stojí i kožené sedlo Kolos, levnější varianta sedel tradičního anglického výrobce Brooks.

Kožené sedlo Kolos

Také nemůžete najít v sériovém provedení kolo, které by vyhovovalo vašim představám? Nevadí, napište mi vaše požadavky a třeba se společně dobereme vyhovujícího výsledku…

Share :
Specialized Tricross – Campagnolo Centaur
15. 4. 2019
Giant Revolt Adv.2 – Shimano GRX Di2
25. 10. 2020