MTB kola

Niner Air 9 – Shimano XT

Hledáte pěkný, vyladěný a dobře vybavený kolo na hliníkovym rámu? No tak to se sériovkama moc nepochodíte… Ne každej chce karbonovej bajk a tak jsem dostal za úkol poskládat hliníkový kolo a to stylem, který mam nejradši, tedy: “Máš volný ruce a jsem zvědavej co vymyslíš!” 🙂

Aby to nebylo jednoduchý, tak jsem si dal za úkol vymyslet to aspoň trochu originálně. Je jasný, že na sadě toho člověk moc originálního nevymyslí, ale najít a sehnat pěknej hliníkovej rám, to byla skutečně výzva!

Co se týče Nineru, tak si troufnu tipnout, že minimálně hliníků u nás moc nejezdí. Rám jsme si nechali na objednávku dovézt z Ameriky a kupodivu to ani netrvalo moc dlouho. Sám výrobce tento rám prezentuje jako trailový XCčko, no a my jsme kolo stavěli do trailovýho módu.

Stříbrno-modrá barva je decentní a líbivá. Jiná barevná varianta k dispozici nebyla, ale přesně tato kombinace se zákazníkovi líbila a jakmile jsem věděl, že modrá je v pohodě, tak mi bylo jasné, jakou dáme vidlici. Rock Shox SID SL Ultimate v modré barvě se stříbrnejma polepama k Nineru úplně luxusně sedí a se zdvihem 120 mm máme skvělej Trail/XC základ.

Obyčejně bych pokračoval sadou, ale to by nebylo moc zajímavé, sada Shimano XT je prostě sázka na jistotu a tady nebylo moc co vymejšlet. Každopádně jsem nad skladbou komponentů uvažoval více do hloubky a když už jsme měli ten americkej rám a americkou vidli, tak jsem pokračoval po stejné linii.

Řídítka, představec a sedlovka je od další americké značky Race Face. No a když jsme u představce, tak tady jsem si připravil malé překvapení, které jsem dopředu nekonzultoval. Abych rozbil stříbrno-modrou barevnou kombinaci, tak jsem jinak sladěný celek doplnil oranžovým představcem Race Face Turbine R 35. Modrá a oranžová jdou přece dohromady ne? 🙂

Pak tu máme ještě kola, tam jsem se také snažil držet trochu americkou linii, aspoň teda co se týče ráfků WTB. Náboje už jsem raději zvolil klasiku klasik DT Swiss 350, které jsou prostě nejlepší volbou v poměru ceny a spolehlivosti. Kola jsem pak zapletl paprsky DT Swiss Aero Comp a obul do béžových Vittoria Barzo v šířce 2.35″.

Pro zákazníka / kamaráda bylo kolo z části překvapení a spokojenost byla velká, což mě neskutečně potěšilo. Kolo už nějakou chvíli jezdí a pár servisů už proběhlo a důležité pro mě je, že funguje dobře a spolehlivě.

Nakonec ještě jedna perlička. Nedlouho poté, co jsme kolo postavili, bylo ukradeno. Cestou na hory si kamarád odběhl na minutu do večerky koupit pití a kolo mu bylo odcizeno z nosiče. Kamarád je tak trochu technický nadšenec a v kole mě schovaný Apple Airtag a budete se divit, ale kolo dokázal sám vypátrat! Kolo bylo ve třetím patře panelového domu a bylo to určitě i dílem náhody, že se Airtag při procházení okolí dokázal přihlásit, ale i tak se následně v součinnosti s policií podařilo vyhmátnout celé doupě kradených věcí! Z toho plynou dvě ponaučení. Zaprvné nikdy, ale opravdu nikdy! nenechávejte kolo bez dozoru, byť by to bylo na jednu hloupou minutu. Krádež kola zabere připravenému lapkovi pouze desítky vteřin. A také si někde do kola dejte Airtag nebo jinou alternativu pro android, stojí to pár kaček a zvyšuje to šanci na nalezení ukradeného kola nebo jiných dražších předmětů.

Share :
RB CR 29″ – Shimano XT
28. 9. 2020
OG Evkin – Shimano XT #1
11. 12. 2022